Fullvärdig medlem

Vad innebär det att vara fullvärdig medlem i en svensk golfklubb?

De flesta svenska golfklubbar brukar ha ett medlemskap som har benämningen ”Fullvärdig medlem”. Medlemskapet fullvärdig medlem har inga begränsningar, utan du kan spela obegränsat med golfronder under året och på alla bokningsbara tider. Beroende på hur attraktiv golfklubben/golfbanan är kan årsavgiften för ett fullvärdigt golfmedlemskap variera från under 2 000 kr till i princip hur mycket som helst. På en handfull golfklubbar i Sverige är det, i princip, omöjligt att bli fullvärdig medlem och det kan vara 20 års kö till en spelrätt.

Några vanliga frågor gällande golfmedlemskapet

Hur betalar man sitt medlemskap?
Under 2023 har många golfklubbar gått över till att låta medlemmarna betala via GIT-systemet och SwedPay. Här kan man välja hur man vill lägga upp sina betalningar, antingen månadsvis eller som en engångsbetalning.
Hur säger jag upp mitt golfmedlemskap?
Många klubbar har inskrivet i sina villkor att man måste säga upp sitt medlemskap före den 30:e november, innan den nya perioden börjar att gälla. Missar man detta har klubben sin fulla juridiska rätt att ”driva in” medlemsavgiften. Få klubbar använder dock denna möjlighet utan försöker vara lite smidigare…
Måste man ha en spelrätt?
Många svenska klubbar använder sig av spelrätter, även om det har blivit mindre och mindre. En spelrätt är som det låter, ett bevis på att du har rätt att spela på den aktuella golfbanan. Antalet spelrätter är begränsat.
Vad kostar ett fullvärdigt golfmedlemskap?
Prislappen på ett fullvärdigt golfmedlemskap varierar kraftigt. Det brukar, vanligen, finnas en stark korrelation med hur bra golfanläggningen är och var den är belägen. Årsavgifterna brukar vanligen ligga på cirka 6 - 7 000 kronor på de flesta golfklubbarna men undantag finns åt båda hållen.